Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens, ook bekend als weighted blankets, worden al jaren frequent gebruikt door therapeuten en dokters om patiënten te helpen met hun slaap- en stressproblemen. Nu zijn ze wereldwijd in miljoenen slaapkamers te vinden, na een recente golf van populariteit. Een terechte populariteit; wetenschappelijk onderzoek suggereert dat verzwaringsdekens lichamelijke en mentale gezondheid kan bevorderen.

Wat is een verzwaringsdeken nu precies? De naam verklapt het al deels: het is een deken die met een extra vulling aan de binnenkant wordt verzwaard. Waarmee de deken is gevuld kan verschillen. Veel gebruikte vullingen zijn: poly pellets, dit zijn hele kleine plastic balletjes; en zogeheten micro glass beads, dit zijn ook kleine balletjes, maar dan van glas.

Het extra gewicht van deze vullingen zorgt ervoor dat de gebruiker ‘Deep Pressure Stimulation’ ervaart, vrij vertaalt ‘Diepe Druk Stimulatie’. Hierdoor is het net alsof de persoon wordt geknuffeld, wat zorgt voor volledige kalmte en ontspanning zowel mentaal als fysiek. Leer meer over de werking en voordelen van verzwaringsdekens, klik hier.  

Hoe een verzwaringsdeken precies wordt gemaakt verschilt per producent. De buitenkant wordt vaak gemaakt van katoen, maar er zijn bijvoorbeeld ook verzwaringsdekens met bamboe stof. Klik hier om er precies achter te komen welke materialen worden gebruikt en welke u het beste kunt kiezen.