Hoe kies ik de juiste verzwaringsdeken?

Hulp bij alle keuze
Door de grote populariteit worden er veel verschillende verzwaringsdekens aangeboden, iedereen heeft overigens verschillende voorkeuren als het gaat om slaap. Om te helpen met al die keuze hebben wij hier alle belangrijke punten bij het kiezen van een verzwaringsdeken op een rijtje gezet.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?
Het gewicht van de verzwaringsdeken is een van de belangrijkste factoren. Vaak wordt als regel aangeven dat de deken 10% moet zijn van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Dit hoeft echter niet strikt aangehouden te worden, er kan prima iets boven of onder gezeten worden. U kunt de tabel hieronder gebruiken als richtlijn. 

Lichaamsgewicht

Gewicht verzwaringsdeken

30 – 49 kg4 – 6 kg
50 – 69 kg6 – 8 kg
70 – 89 kg8 – 10 kg
90 – 109 kg10 – 12 kg
110+ kg12 kg

Welk gewicht het meest comfortabel voelt, is ook een kwestie van eigen voorkeur, wees daarom niet terughoudend om bij twijfel verschillende gewichten te proberen. Veel verkopers geven u een testperiode waarin u de deken kunt testen en gratis retourneren.

Hoe groot moet een verzwaringsdeken zijn?
Het formaat van de deken is niet zo belangrijk als het gewicht. Het is wel van belang dat nek tot teen geheel wordt bedekt. Vergelijk daarom de metingen van een verzwaringsdeken met een normale deken die u comfortabel vindt. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het delen van een verzwaringsdeken niet praktisch is, omdat het per persoon zo verschillend kan zijn welk gewicht comfortabel is. Een tweepersoons verzwaringsdeken is daarom niet aan te raden, tenzij beide personen hetzelfde gewicht in een verzwaringsdeken fijn vinden.

Welke stof voor mijn verzwaringsdeken?
Verzwaringsdekens zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Een aantal voorbeelden zijn katoen, polyester en fleece. Wederom hangt het hierbij vooral af van persoonlijke voorkeur, maar er zijn wel een aantal factoren waar rekening mee gehouden kan worden bij het kiezen van een verzwaringsdeken.

Als iemand het vaak koud heeft, kan het verstandig zijn om een stof te kiezen die meer warmte vasthoudt, zoals fleece. Maar iemand die ‘s nachts juist snel warm of benauwd is, heeft wellicht meer baat bij een deken van licht katoen. 

Ook is het mogelijk om een hoes te kopen voor de verzwaringsdeken, als de deken bijvoorbeeld niet beschikbaar is in de gewenste stof. Sommige verkopers van verzwaringsdekens bieden zelf hoezen aan die precies passen om hun deken. 

De vulling van een verzwaringsdeken
Vaak wordt gezegd dat rijst of zand gebruikt kunnen worden als vulling voor een verzwaringsdeken, maar dit zijn geen duurzame opties. Tegenwoordig wordt de grote meerderheid van commerciële verzwaringsdekens gevuld met ‘poly pellets’ of ‘micro glass beads’.

Poly pellets zijn zeer kleine balletjes, vaak niet groter dan 5 millimeter. Poly pellets zijn volledig gemaakt van polypropyleen, wat bekend staat als een veilige vorm van kunststof. Polypropyleen wordt veel gebruikt voor alledaagse producten zoals flessen en meubels.

Micro glass beads zijn ook zeer kleine balletjes, maar zijn vaak niet groter dan 2 millimeter. Deze balletjes zijn gemaakt van natronkalkglas. Het natronkalkglas wordt vermalen, gezeefd en vervolgens omgesmolten tot kleine balletjes. Natronkalkglas staat ook wel bekend als “commercieel glas”, omdat het zoveel wordt gebruikt. Micro glass beads worden in het algemeen beschouwd als de hogere kwaliteit vuller voor verzwaringsdekens.